Ogledujete si AED lokacijo

AED Defibrilator Dom starejših občanov Gornja Radgona

Maj 7, 2023

AED Defibrilator - pozicija Dom starejših občanov Gornja Radgona

Podrsajte navzdol ali kliknite “druge AED lokacije”.

Zdravstveni dom Lenart

AED Defibrilator Dom starejših občanov Gornja Radgona

AED Defibrilator - pozicija Dom starejših občanov Gornja Radgona

AED Defibrilator Dom starejših občanov Gornja Radgona

Maj 7, 2023

Trate 40, 9250 Gornja Radgona

AED Defibrilator – pozicija Dom starejših občanov Gornja Radgona

Druge AED lokacije

AED lokacije v Sloveniji.

Iskalnik AED lokacij po kraju.

Moj Zdravstveni dom

Spletno mesto Moj Zdravstveni dom je zasebno upravljanja spletna stran, ki ima preprost cilj – pomagati poiskati osnovne osnovne podatke (kontakt, naslov, e-mail …) zdravstvenih domov in zasebnih zdravstvenih storitev. Spletna stran ima tudi obsežen seznam AED defibrilatorjev v Sloveniji. Podatki so pridobljeni s pomočjo zbiranja informacij javnega značaja in se lahko nekoliko razlikujejo od dejanskega stanja.

AED defibrilator

AED – Avtomatski eksterni defibrilator

AED je kratica za Avtomatski eksterni defibrilator je naprava, ki s pomočjo električnega impulza vzpostavi srčni utrip. Defibrilator je čudovita napravica, ki rešuje življenja.

Gre za srednje veliko prenosno napravo, ki lahko s pomočjo električnega impulza ponovno vzpostavi srčni utrip in s tem reši življenje osebe, ki je utrpela zastoj srca. Seznam, ki je objavljen na straneh https://zdravstvenidom.si, je zgolj informativnega značaja in podatki lahko odstopajo od dejanskega stanja. Lokacijo v vaši bližini lahko preverite in nas o spremembi obvestite na info@zdravstvenidom.si.

Če povezavi AED Google Maps ali AED Google Earth seznam lokacij po Sloveniji delite, vas vljudno prosimo, da navedete VIR: Moj Zdravstveni domhttps://zdravstvenidom.si

Včasih je zastoj srca pomenili neizogibno smrt. Danes oz. že kar nekaj časa, predvsem po napredku medicine, srčni zastoj ni nujno dogodek s 100% smrtnim izidom. Žal pa navkljub temu ostaja na vrhu povzročiteljev smrti. Preživetje srčnega zastoja je v veliki meri odvisno od oseb, ki so v nesposredni bližini ter od hitrosti prihoda enote nujne medicinske pomoči. Ravno AED oz. defibrilator predstavlja pomemben del oživljanja osebe, ki je doživela zastoj srca.

Če je defibrilator na voljo, se možnosti preživetja bistveno povečajo, zato je izjemnega pomena, da vemo, kje se te naprave nahajajo in kako jih uporabiti.

Ko se oseba zgrudi na tla, je prvi korak, ki ga moramo storiti ta, da preverimo življenjske znake. Na tej točki boste tudi sami hvaležni, da ste pri polaganju vozniškega izpita pozorno sodelovali pri prvi pomoči. Če poznamo AED lokacijo oz. lokacijo defibrilatorja v neposredni bližini, poskusimo do AED priti tako, da nekoga v neposredni bližini prosimo, da ga gre iskati. AED ne nadomesti oživljanja, a je izjemnega pomena in zelo poveča možnosti za preživetje.

Osebe, na katero nameščamo elektrode in načrtujemo uporabiti defibrilator, se ne sme nihče drug dotikati!

Srčni zastoj – Kako reagirati kot oseba, ki pomaga?

Najprej preverimo zavest osebe, govorimo na glas in smo pozorni na vse znake, preverimo ali oseba diha, osebo tudi malo stresemo. Reči počnemo zbrano, a žal moramo reagirati hitro, ker vsak trenutek šteje. Istočasno se trudimo poklicati na pomoč: (112).

Kako preverimo, ali oseba, ki je doživela srčni zastoj, diha?

K obrazu se približamo z ušesom, obraz in uho na osebo tudi prislonimo in tudi tako preverimo ali diha. Pozorni smo na premikanje prsnega koša. Če zasledimo dihanje, bolnika damo v položaj za nezavestnega in v nobenem primeru ne pozabimo poklicati 112.

Ko se zveza z dispečersko enoto vzpostavi, je potrebno informacije podati mirno in slediti vprašanjem osebe, ki se oglasi v centru nujne pomoči.

Povemo kdo kliče, povemo kaj, kje in kdaj se je zgodilo, ne pozabimo omeniti števila poškodovancev (npr. 1 oseba, 2 osebi) ter kakšno pomoč potrebujemo.

Masaža srca in umetno dihanje 30:2

Če smo prva oseba, ki lahko pomaga in reševalne enote ni v bližini, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja. To pomeni 30 potiskov srca:2 vpiha.

Kako AED sploh deluje?

AED je naprava, ki skozi elektrode sproži električni sunek. Beseda defibrilatorj izhaja iz besede defibrilacija, le ta pa izhaja iz besede fibrilacija, kar pomeni migetanje ali trepetanje.

Z elektrodami se električni tok spelje k srčni mišici z namenom, da srčni zastoj prekine. Električni tok je tisti, ki sproži vnovično bitje srca. Uporabo defibliratorjev olajša tudi glasovno vodenje in navodila, ki so lepo vidna na LCD zaslonu.

Ali ste vedeli?

Defibrilatorji sodijo med “pametne naprave”, saj zaznavajo razliko med smrtno nevarno motnjo srčnega ritma in drugo motnjo, pri kateri sprožitev toka ne bi bila varen postopek.

Če smrtno nevarna motnja ritma ne bo zaznana, potem AEG električnega toka ne bo spustil. Poznati in razumeti delovanje AEG oz. defibrilatoja je zelo pomembno. Velikokrat je ravno uporaba te čudovite iznajdbe razlika med življenjem in smrtjo.

AED defibrilator seznam

AED Defibrilator

Avtomatski eksterni defibrilator

Osnovni koraki za uporabo AED

 1. Vklopite AED s pritiskom na zeleno tipko (ON·OFF).
 2. Sledite zvočnim navodilom in navodilom na zaslonu.
 3. Odstranite obleko s pacientovih prsi, po potrebi osušite kožo in v primeru izredno močne dlakavosti dlake porežite ali obrite.
 4. Odprite zavoj z defibrilacijskima elektrodama in preverite, če sta elektrodi, kabli ter vtikač
  nepoškodovani.
 5. Povlecite zaščitno folijo z elektrod in preverite, da gel ni osušen.
 6. Nalepite elektrodi na pacientov prsni koš na mesti, ki sta narisana na elektrodah.
 7. Desno elektrodo prilepite pod desno ključnico.
 8. Levo elektrodo prilepite na levo stransko steno prsnega koša levo in nižje od leve prsne bradavice.
 9. Elektrodi prilepite tako, da pritisnete nanje s težo 3–5 kg.
 10. Priključite elektrode v AED (včasih utripajoča lučka kaže, kje je vtičnica na defibrilatorju, včasih so
  elektrode že vključene v defibrilator).

Vir: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Moj zdravstveni dom

Seznam zdravstvenih domov v Sloveniji.