zastoj srca aed

AED Seznam – Defibrilator – Lokacije po Sloveniji. AED Avtomatski eksterni defibrilator je naprava, ki s pomočjo električnega impulza vzpostavi srčni utrip.

AED je kratica za Avtomatski eksterni defibrilator.

Defibrilator je čudovita napravica, ki rešuje  življenja. Gre za srednje veliko prenosno napravo, ki lahko s pomočjo električnega impulza ponovno vzpostavi srčni utrip in s tem reši življenje osebe, ki je utrpela zastoj srca.

Pod besedilom je zemljevid, ki prikazuje lokacije defibrilatorjev v Sloveniji. Za povečavo na mobilnih napravah predhodno enkrat kliknite na zemljevid, nato pa z dvemema prstoma povečajte na željeno lokacijo.

Dobro je vedeti, da je seznam zgolj informativnega značaja in žal podatki lahko odstopajo od dejanskega stanja. Lokacijo v vaši bližini lahko preverite in nas o spremembi obvestite na info@zdravstvenidom.si.

Če povezavo delite, vas vljudno prosimo, da navedete vir: Portal Moj zdravstveni dom – https://zdravstvenidom.si 

Včasih zastoj srca pomenili neizogibno smrt. Danes oz. že kar nekaj časa, predvsem po napredku medicine, srčni zastoj ni nujno dogodek s 100% smrtnim izidom. Žal pa navkljub temu ostaja na vrhu povzročiteljev smrti.
Preživetje srčnega zastoja je v veliki meri odvisno od oseb, ki so v nesposredni bližini ter hitrosti prihoda enote nujne medicinske pomoči.

Ravno AED oz. defibrilator predstavlja pomemben del oživljanja osebe, ki je doživela zastoj srca. Če je defibrilator na voljo, se možnosti preživetja bistveno povečajo, zato je izjemnega pomena, da vemo, kje se te naprave nahajajo in kako jih uporabiti.

Ko se oseba zgrudi na tla, je prvi korak, ki ga moramo storiti ta, da preverimo življenjske znake. Na tej točki boste tudi sami hvaležni, da ste pri polaganju vozniškega izpita pozorno sodelovali pri prvi pomoči.

Srčni zastoj – Kako reagirati kot oseba, ki pomaga?

Najprej preverimo zavest osebe, govorimo na glas in smo pozorni na vse znake, preverimo ali oseba diha, osebo tudi malo stresemo. Reči počnemo zbrano, a žal moramo reagirati hitro, ker vsak trenutek šteje. Istočasno se trudimo poklicati na pomoč: (112).
aed defibrilator zoll

Kako preverimo, ali oseba, ki je doživela srčni zastoj, diha?

K obrazu se približamo z ušesom, obraz in uho na osebo tudi prislonimo in tudi tako preverimo ali diha. Pozorni smo na premikanje prsnega koša. Če zasledimo dihanje, bolnika damo v položaj za nezavestnega in v nobenem primeru ne pozabimo poklicati 112. Ko se zveza z dispečersko enoto vzpostavi, je potrebno informacije podati mirno in slediti vprašanjem osebe, ki se oglasi v centru nujne pomoči. Povemo kdo kliče, povemo kaj, kje in kdaj se je zgodilo, ne pozabimo omeniti števila poškodovancev (npr. 1 oseba, 2 osebi) ter kakšno pomoč potrebujemo.

Masaža srca in umetno dihanje 30:2

Če smo prva oseba, ki lahko pomaga in reševalne enote ni v bližini, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja. To pomeni 30 potiskov srca:2 vpiha.

Če poznamo AED lokacijo oz. lokacijo defibrilatorja v neposredni bližini, poskusimo do AED priti tako, da nekoga v neposredni bližini prosimo, da ga gre iskati. AED ne nadomesti oživljanja, a je izjemnega pomena in zelo poveča možnosti za preživetje.

Kako AED sploh deluje?

AED je naprava, ki skozi elektrode sproži električni sunek. Beseda defibrilatorj izhaja iz besede defibrilacija, le ta pa izhaja iz besede fibrilacija, kar pomeni migetanje ali trepetanje. Z elektrodami se električni tok spelje k srčni mišici z namenom, da srčni zastoj prekine. Električni tok je tisti, ki sproži vnovično bitje srca. Uporabo defibliratorjev olajša tudi glasovno vodenje in navodila, ki so lepo vidna na LCD zaslonu.
Lokacije defibrilatorjev v Sloveniji

Ali ste vedeli?

Defibrilatorji sodijo med “pametne naprave”, saj zaznavajo razliko med smrtno nevarno motnjo srčnega ritma in drugo motnjo, pri kateri sprožitev toka ne bi bila varen postopek. Če smrtno nevarna motnja ritma ne bo zaznana, potem AEG električnega toka ne bo spustil. Poznati in razumeti delovanje AEG oz. defibrilatoja je zelo pomembno. Velikokrat je ravno uporaba te čudovite iznajdbe razlika med življenjem in smrtjo.

Osebe, na katero nameščamo elektrode in načrtujemo uporabiti defibrilator, se ne sme nihče drug dotikati!

Portal Moj zdravstveni dom

Vse zasebne zdravstvene in zobozdravstvene ordinacije na enem mestu. Moj zdravstveni dom je spletni iskalnik, ki ponuja seznam zasebnih zdravstvenih in zobozdravstvenih ordinacij.

Iskanje je možno po kraju in regiji, kar omogoča enostavno in hitro iskanje zasebnih zdravstvenih storitev.

Spletno mesto Moj zdravstveni dom vam pomaga poiskati zasebne zdravstvene storitve na področju Slovenije in v tujini ter osnovne informacije iz naslova javnega zdravstva (zdravstveni domovi, bolnišnice v Sloveniji, lekarne …)